Ryba na parze z kolendrą i dymką

Moderator: mich-na

Ryba na parze z kolendrą i dymką

Postautor: karolka » pn kwie 24, 2017 11:28 am

Składniki
2 porcje

300 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
4 różyczki brokuła
3 cm kawałek korzenia imbiru
szczypta białego pieprzu
2 dymki lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
świeża kolendra
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego


Przygotowanie

Przygotować imbir - korzeń obrać (np. obieraczką do warzyw) i pokroić wzdłuż na cieniutkie paseczki.
Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Filety ryby opłukać i umieścić w garnku na sitku skórką do dołu, obłożyć brokułami.
Filety oprószyć delikatnie białym pieprzem, następnie posypać obranym i pokrojonym imbirem. Zamknąć pokrywę i gotować przez 7-8 minut.
Wyjąć rybę i brokuły na talerz, rybę posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.
karolka
 
Posty: 166
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:44 am

Re: Ryba na parze z kolendrą i dymką

Postautor: Nomada » pn kwie 24, 2017 11:32 am

Jak się nie ma garnka na parze to można wok wykorzystać.
Do woka nalać szklankę wody, na dnie postawić spodek a na nim talerz- najlepiej żaroodporny- z rybą - tak aby ryba nie była zanurzona w wodzie - i gotować pod przykryciem.
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am

Re: Ryba na parze z kolendrą i dymką

Postautor: werojaw » wt kwie 25, 2017 11:18 am

Brzmi pysznie :) Jednak lepiej chyba mieć garnek z sitkiem tzn z koszyczkiem do gotowania na parze niż tworzyć taką konstrukcję :P
Mam pytanie czy np z Waszego doświadczenia są jakieś ryby, które nie nadają się do gotowania na parze? I w drugą stonę, takie, które są idealne do takiej obróbki?
werojaw
 
Posty: 129
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:45 am

Re: Ryba na parze z kolendrą i dymką

Postautor: Koper » śr kwie 26, 2017 10:26 am

werojaw pisze:Brzmi pysznie :) Jednak lepiej chyba mieć garnek z sitkiem tzn z koszyczkiem do gotowania na parze niż tworzyć taką konstrukcję :P
Mam pytanie czy np z Waszego doświadczenia są jakieś ryby, które nie nadają się do gotowania na parze? I w drugą stonę, takie, które są idealne do takiej obróbki?



Łosoś, pstrąg, halibut, dorsz- te robiłam na parze i wyszły super. Myślę, że każda ryba może być gotowana na parze tylko pewnie każda potrzebuje nieco innego czasu. Niektóre szybciej się gotują inne troszkę wolniej, to trzeba wyczuć.
Koper
 
Posty: 90
Rejestracja: pt mar 20, 2015 10:56 am


Wróć do Przepisy czytelników welmax.pl

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron