Naczynia a smak potraw

Moderator: mich-na

Naczynia a smak potraw

Postautor: Koper » pn lut 06, 2017 10:41 am

Mam pytanie czy wg Was jakość naczyń- materiał, z którego są wykonane- może wpływać na smak potraw? Czy kiedyś się Wam zdarzyło, że jedzenie przesiąkło zapachem/smakiem garnka czy patelni?
Koper
 
Posty: 90
Rejestracja: pt mar 20, 2015 10:56 am

Re: Naczynia a smak potraw

Postautor: werojaw » pn lut 06, 2017 11:00 am

Może wpływać, ale jeśli już czujesz zapach/smak naczynia w jedzeniu to wiedz, że należy wywalić :D Kiedyś miałam foremki do pieczenia, które zostawiały metaliczno dziwny posmak w jedzeniu a mało tego farbowały na czarno ...;) Nie polecam.
werojaw
 
Posty: 129
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:45 am

Re: Naczynia a smak potraw

Postautor: karolka » pn lut 06, 2017 11:45 am

Zdarzyło się. Garnek wylądował głęboko w śmieciach. Jak już coś śmierdzi, farbuje, wpływa na smak żarcia to trzeba się pozbyć.
W welmaxowych naczyniach nie ma opcji żeby coś "przeszło: do jedzenia, powłoka jest bezpieczna, w końcu to stal chirurgiczna
karolka
 
Posty: 166
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:44 am

Re: Naczynia a smak potraw

Postautor: Koper » pn lut 06, 2017 11:48 am

No właśnie.Tak pytam, bo niedawno dostałem patelnię i strasznie śmierdziała po nagrzaniu. Ktoś mi powiedział, że normalka jak nowa, ale za 2 i 3 razem też śmierdziała więc :/
Rzeczywiście lepiej uważać. Welmax to poza kategorią wiadomo, ale stal antyseptyczna to wyższa półka.
Koper
 
Posty: 90
Rejestracja: pt mar 20, 2015 10:56 am

Re: Naczynia a smak potraw

Postautor: Nomada » czw lis 23, 2017 11:35 am

Jak garnek czy patelnia śmierdzą to jest bardzo szkodliwe dla zdrowia i przenika do jedzenia. Stal antyseptyczna jest 100% bezpieczna. Warto czasem zapłacić więcej niż się truć.
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am


Wróć do Odżywianie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron