Składniki:
1 brokuł,
1cebula średnia,
2 ząbki czosnku,
1duża papryka zielona,
1 duża papryka czerwona,
1 cukinia,
½ szklanki kukurydzy mrożonej,
200 g drobnych pieczarek lub dużych przekrojonych na 4,
150 g sera żółtego pokrojonego w drobną kosteczkę (gouda),
400 g makaronu (rurki),
3 jajka,
200 ml śmietany 30 %,
½ szklanki mleka,
sól
pieprz,
papryka mielona ostra,
oregano,
bazylia,
tymianek,
Sposób przygotowania:
Brokuł ugotować w osolonej wodzie tak aby nadal był twardawy. Makaron tak samo, też na półtwardo, ponieważ w piekarniku razem z warzywami zmięknie. Cebule pokroić w grubą kostkę, tak samo czosnek. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą. Papryki i cukinię pokroić w dużą kostkę, dodać do cebuli. Dodać drobne pieczarki, kukurydzę i lekko podsmażyć. Nie trzymać zbyt długo warzyw na patelni, żeby były chrupiące, dojdą później piekarniku. Na koniec dodać ugotowany brokuł i makaron, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać. Zdjąć z ognia. W tym czasie przygotować z kremówki, mleka, jajek i sera sos, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Warzywa przełożyć na dużą blachę, zalać sosem kremowo – serowo – jajeczno – ziołowym, przykryć folią aluminiową i wrzucić do piekarnika na około 30 minut.
Dobrze sprawdzi się tu lasagnera welmaxu lub brytfanna wielopoziomowa.