Zapiekanka makaronowo warzywna

Moderator: mich-na

Zapiekanka makaronowo warzywna

Postautor: Nomada » czw lis 23, 2017 11:33 am

Składniki:
1 brokuł,
1cebula średnia,
2 ząbki czosnku,
1duża papryka zielona,
1 duża papryka czerwona,
1 cukinia,
½ szklanki kukurydzy mrożonej,
200 g drobnych pieczarek lub dużych przekrojonych na 4,
150 g sera żółtego pokrojonego w drobną kosteczkę (gouda),
400 g makaronu (rurki),
3 jajka,
200 ml śmietany 30 %,
½ szklanki mleka,

sól
pieprz,
papryka mielona ostra,
oregano,
bazylia,
tymianek,

Sposób przygotowania:
Brokuł ugotować w osolonej wodzie tak aby nadal był twardawy. Makaron tak samo, też na półtwardo, ponieważ w piekarniku razem z warzywami zmięknie. Cebule pokroić w grubą kostkę, tak samo czosnek. Wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem lub oliwą. Papryki i cukinię pokroić w dużą kostkę, dodać do cebuli. Dodać drobne pieczarki, kukurydzę i lekko podsmażyć. Nie trzymać zbyt długo warzyw na patelni, żeby były chrupiące, dojdą później piekarniku. Na koniec dodać ugotowany brokuł i makaron, doprawić solą i pieprzem, i wymieszać. Zdjąć z ognia. W tym czasie przygotować z kremówki, mleka, jajek i sera sos, przyprawić ziołami, solą i pieprzem. Warzywa przełożyć na dużą blachę, zalać sosem kremowo – serowo – jajeczno – ziołowym, przykryć folią aluminiową i wrzucić do piekarnika na około 30 minut.

Dobrze sprawdzi się tu lasagnera welmaxu lub brytfanna wielopoziomowa.
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am

Re: Zapiekanka makaronowo warzywna

Postautor: karolka » pn gru 04, 2017 9:54 am

To jest z przepisów Sowy?
Uwielbiam zapiekanki :) Często robię cos podobnego, ostatnio z makaronem bezglutenowym.
karolka
 
Posty: 166
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:44 am

Re: Zapiekanka makaronowo warzywna

Postautor: Nomada » pn gru 04, 2017 9:55 am

Nie, to nie jest przepis Sowy tylko znaleziony w jakiejś babskiej gazecie i trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Jakiego makaronu bezglutenowego używasz?
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am

Re: Zapiekanka makaronowo warzywna

Postautor: karolka » pn gru 04, 2017 9:57 am

Najczęściej kukurydzianego, jest najłatwiej dostępny i tani. Jest duży wybór w większości sklepów.
karolka
 
Posty: 166
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:44 am

Re: Zapiekanka makaronowo warzywna

Postautor: Nomada » pn gru 04, 2017 10:00 am

Hmmmm, właśnie pytam bo kukurydziany fakt łatwo dostępny, ale nie wiem czy najzdrowszy, a inne jak kupowałam, z innej mąki bezglutenowej i droższe to jak się wrzuca do gotującej wody, od razu się rozpada :/
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am

Re: Zapiekanka makaronowo warzywna

Postautor: werojaw » wt gru 05, 2017 9:28 am

Tez miałam takie doświadczenie z dość drogim makaronem bezglutenowym, że rozpadł się szybko, więc jak robię coś bezglutenowego to wybieram jednak kukurydziany. A przepis na zapiekankę super, często robię podobne potrawy,
werojaw
 
Posty: 129
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:45 am


Wróć do Przepisy czytelników welmax.pl

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron