Co zamiast soli?

Moderator: mich-na

Co zamiast soli?

Postautor: Nomada » wt wrz 20, 2016 1:18 pm

Na stronie welmaxu i w wielu zdrowych przepisach, często mówi się o gotowaniu bez soli. Czego używacie zamiast niej do podkreślania smaku potraw?
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am

Re: Co zamiast soli?

Postautor: werojaw » wt wrz 20, 2016 1:24 pm

Ja nie umiem całkowicie zrezygnować z soli, ale zwykłą sól kuchenną zastępuję solą morską, a ostatnio himalajską, bo ma bardzo dużo cennych składników- aż 85, a normalna sól jeden i to nic nie wnoszący.
W każdym razie z każdą solą trzeba ostrożnie. Ja dla wzmocnienia smaku używam ziół prowansalskich. To wszystko zależy od potrawy, jest mnóstwo przypraw. U mnie najczęściej oregano, bazylia, wspomniane zioła prowansalskie, tymianek, majeranek kurkuma, papryka ostra i słodka i czosnek prawie wszędzie :)
werojaw
 
Posty: 129
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:45 am

Re: Co zamiast soli?

Postautor: karolka » śr wrz 21, 2016 8:00 am

Sól ziołowa jest jeszcze spoko. Poza tym też dodaję różne przyprawy, a ostatnio najbardziej lubię lubczyk i rozmaryn :) Lubczyk szczególnie do zup i idealny do rosołu.
karolka
 
Posty: 166
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:44 am

Re: Co zamiast soli?

Postautor: Nomada » śr wrz 21, 2016 8:06 am

No tak, przypraw jest wiele, ale chyba trzeba się przyzwyczaić do specyficznego smaku.
Sól himalajska wg mnie jest dobrą alternatywą dla zwykłej.
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am

Re: Co zamiast soli?

Postautor: Kamyk267 » czw wrz 22, 2016 8:42 am

Jeśli chodzi o sól himalajską to jest jej ciekawa odmiana- sól namak. Ma smak i zapach jajka. Niektórzy ją kochają inni nie mogą się przyzwyczaić, ale moim zdaniem to ciekawy smak. Weganie ją lubią, bo im zastępuje smak jajka właśnie.
Kamyk267
 
Posty: 83
Rejestracja: pt mar 20, 2015 10:05 am

Re: Co zamiast soli?

Postautor: Nomada » czw wrz 22, 2016 8:49 am

Właśnie! Kiedyś próbowałam u znajomej takiej soli. Była różowa i pachniała jajkiem. Później kupiłam, wydawało mi się, że taką samą i nie pachniała.A to inny rodzaj jest, dobrze wiedzieć!
Nomada
 
Posty: 212
Rejestracja: pn cze 23, 2014 8:52 am

Re: Co zamiast soli?

Postautor: werojaw » pt wrz 23, 2016 11:27 am

Próbowałam tej soli namak i niestety nie dla mnie. Jajko to jajko, a jak cała potrawa wali jajcem to już gorzej :P Wolę wersję bezzapachową.
werojaw
 
Posty: 129
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:45 am


Wróć do Odżywianie

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron