Ryba na parze

Używasz garnka do gotowania na parze? Podziel się swoimi spostrzeżeniami na temat garnków Welmax.

Moderator: mich-na

Ryba na parze

Postautor: garnek » pn gru 16, 2013 8:11 am

Kto ma jakiś smaczny przepis?
garnek
 
Posty: 6
Rejestracja: pn gru 16, 2013 8:07 am

Re: Ryba na parze

Postautor: Bella » czw gru 19, 2013 6:26 pm

Ja jeszcze nie mam ale kupiłam garnek mężowi, bo on jest fanem ryb, więc jak tylko coś upichci to przepis napiszę:)
Bella
 
Posty: 7
Rejestracja: czw gru 05, 2013 1:23 pm

Re: Ryba na parze

Postautor: lili » czw gru 19, 2013 6:49 pm

kupilam sobie garnki do gotowania na parze i rybe zamierzam zrobic na swieta, tradycyjny karp jest za ciezki, trzeba isc z duchem czasu
lili
 
Posty: 6
Rejestracja: pt gru 06, 2013 10:10 pm

Re: Ryba na parze

Postautor: amelia » czw sty 02, 2014 5:57 pm

uwielbiam ryby w kazdej postaci, a te na parze szczegolnie, bo sa najzdrowsze, moj maz robi najlepszego sandacza z warzywami
amelia
 
Posty: 2
Rejestracja: pn gru 30, 2013 6:44 pm

Re: Ryba na parze

Postautor: Fela » czw sty 02, 2014 6:54 pm

Ja też jestem wielką fanką ryb gotowanych na parze, do tego warzywa lub sałata i jakiś pyszny sosik. Lubi wszystkie ryby i im prościej przyrządzone tym dla mnie smaczniej.
Fela
 
Posty: 1
Rejestracja: pn gru 30, 2013 8:44 pm

Re: Ryba na parze

Postautor: papuga » pn sty 20, 2014 12:43 pm

no to ja zrobiłam:
pstraga,
pokroiłam warzywa - marchew, seler naciowy, posypałam ziołami i to razem z rybą ugotowałam na parze
a osobno jeszcze zaiemniaki w ósemki i do pieca z ziołami oczywiście :)
papuga
 
Posty: 9
Rejestracja: śr gru 04, 2013 10:38 am

Re: Ryba na parze

Postautor: Mati » wt lut 04, 2014 2:27 pm

a ile czasu gotujecie rybę?
Mati
 
Posty: 5
Rejestracja: pt sty 17, 2014 2:26 pm

Re: Ryba na parze

Postautor: Gosposia » śr cze 25, 2014 8:42 pm

Większość ryb dochodzi w jakieś 15 minut.A co do przepisów to myślę, że im mniej kombinowania tym lepiej. Smak ryby łatwo zabić. Szczególnie tych delikatnych jak lin. Osobiście nacieram koperkiem, troszkę czosnku granulowanego i nic więcej. No chyba, że warzywa na parze jako dodatek:)
Gosposia
 
Posty: 79
Rejestracja: pn cze 23, 2014 10:46 am

Re: Ryba na parze

Postautor: werojaw » pt kwie 14, 2017 4:42 pm

papuga pisze:no to ja zrobiłam:
pstraga,
pokroiłam warzywa - marchew, seler naciowy, posypałam ziołami i to razem z rybą ugotowałam na parze
a osobno jeszcze zaiemniaki w ósemki i do pieca z ziołami oczywiście :)


Wypróbowałam ten przepis. Wyszedł super! Flądrę też tak robiłam, bo bardzo lubię. Obawiałam się, że smak będzie gorszy niż np. w rybie smażonej, którą często robiłam, ale nie. Jest inny, ale zdecydowanie godny polecenia.
werojaw
 
Posty: 129
Rejestracja: pn wrz 15, 2014 9:45 am

Re: Ryba na parze

Postautor: Koper » śr gru 06, 2017 9:38 am

Mój przepis- Ryba na parze z dymka, kolendrą i imbirem

Składniki:
300 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
4 różyczki brokuła
3 cm kawałek korzenia imbiru
szczypta pieprzu
2 dymki lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
świeża kolendra
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:
Przygotować imbir - korzeń obrać (np. obieraczką do warzyw) i pokroić wzdłuż na cieniutkie paseczki ("zapałki").
Zagotować wodę w garnku do gotowania na parze. Filety ryby opłukać i umieścić w garnku na sitku skórką do dołu, obłożyć brokułami.
Filety oprószyć delikatnie białym pieprzem, następnie posypać obranym i pokrojonym imbirem. Zamknąć pokrywę i gotować przez 7-8 minut.
Wyjąć rybę i brokuły na talerz, rybę posypać posiekaną dymką lub szczypiorkiem, kolendrą, polać sosem sojowym i olejem sezamowym.
Koper
 
Posty: 90
Rejestracja: pt mar 20, 2015 10:56 am


Wróć do Garnek do gotowania na parze

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron